Thursday, 27 March 2014

MODE Sedih

Assalamualaikum.

dah lama tak menjenguk belog aku ni..tapi sebenarnya takda yang berubah pun.
cuma umur je yang semakin meningkat. :)

hmm, dalam bulan ni saja banyak sangat peristiwa yang berlaku seperti di negara kita tragedi MH370 , dan di Mesir pula tragedi IM529. Tiada kata-kata yang dapat diluahkan, hanya doa yang  dapat mengiringi mereka. dengan melihat gambar keluarga mangsa MH370  dan IM529 yang disebarkan luas dimedia, memang meruntun jiwa. Even bukan family aku, bukan ada kaitan pun tapi memang sedih sangat apatah lagi family yang sememangnya kehilangan suami, isteri , mak , ayah, dan anak. MasyaAllah. begitu besar ujian dari-NYA.
tapi siapa la kita nak melawan semua takdir Allah, Dia yang maha mengetahui segala-galanya.

kekadang terbaca komen kat facebook, "dunia nak kiamat" dengan peristiwa yang berlaku sekarang ini , umat islam terus-terusan dianiya , fitnah sana-sini , berebut kuasa politik. aku terpikir juga,tanda-tanda tu dah ada tapi kita sebagai muslim ini sudah bersedia ke menghadapinya, sudah sedia kita dengan bekalan-bekalan akhirat. Aku juga bukan seorang muslim yang sempurna, tapi aku akan berusaha menjadi yang baik. InshaAllah.









note for u mr Y.
* ada jodoh kita ,inshaAllah pasti akan bersama.




Monday, 19 August 2013

SYAWAL 2013

Assalamualaikum wbt.

wah.dah 12 syawal harini..bermakna dah jauh ramadhan kita tinggalkan. kan?sangat rindu bulan ramadhan..
tapi apapun kita kena teruskan juga bulan2 seterusnya..lagi satu hari ini, hari isnin yang merupakan hari yang paling tak disukai oleh segelintir yang berkerja..haha. mula lah keluar ayat "monday blues" ,macam aku juga.

btw,seperti yang dijanjikan.aku akan mengupdatekan  entry pic raya. harap2 tak basi lagi ye. ala..syawal kan sebulan. hehe. dan excited sangat jugala raya tahun ni.sebab dah bekerja kan. so adalah skit2 tolong family.
beli baju raya sendiri dan untuk mama sekali.

1st raya:
tema tahun ni kaler ungu.




me ngan shawl hasil tangan sendiri..jimat duit skit.hehe


we all bertiga yg tak kahwin lagi bersama mumy tersayang




2nd raya :
beraya di kampung belah mak.






enjoy da entry ya..
sorry kalau buat korang menyampah.hehe..

xoxo..
sayang korang.
selamat hari raya.
jangan lupa puasa enam ye. ;)

Thursday, 15 August 2013

SALAM SYAWAL

Assalamualaikum..

auwwww..rasa lama sangat2 tak mengupdate sebarang entry di diari aku ini.dah habis bersawang dah kot. bukan juga sibuk yang melampau cuma kerajinan itu jarang sangat datang..haha.
eh.rasanya belum lambat lagi nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri  Maaf Zahir & Batin.. aku nak minta maaf kalau ada terkasar bahasa dengan korang semua yerrrrr...


gwiyomi dari i & siblings


hurmm..sekali dapat peluang mengupdate macam nak update je banyak2 lagi..takpe lepas ni aku nak buat entry lagi start dari 1st syawal.hehe..

jom..nak cari2 gambar dulu.


xoxo..
bye semua

Monday, 11 March 2013

Bila Semua Ini Berakhir???

Assalamualaikum..

apa kabar kawan2 semua..rindu kamu semua.. dan semoga semuanya selamat terutama saudara2 yg berada di kawasan Lahad Datu dan Semporna serta para tentera kita..


Harini dah 11/3 bermakna dah 2 minggu berlalu kejadian di Lahad Datu dan Semporna yang mengakibatkan 8 orang para perwira kita terkorban demi mempertahankan negara dari pengganas sulu.. Al-fatihah






sebagai rakyat yang cintakan keamanan dan kedamaian..aku memang sebak dan sedih diatas apa yang berlaku keatas wira-wira negara ini .. aku akui dalam menjalankan tugas MATI tu adalah pasti..tetapi cerita yang ku dengar mengenai kematian 6 anggota polis dalam serang hendap di Semporna sangatla keji.. dibunuh dengan kejam sekali.. ada yang dipenggal kepala, ada yang dikorek mata..Ya Allah , aku yang dengar ni boleh nangis apatah lagi keluarga mereka..
apa yang aku boleh cakap Pengganas SULU memang tak berperikemanusiaan..layaknya mati je..  

Namun apa yang menyedihkan lagi.. ada yang cakap ini konspirasi politik la, ermmm kalau bab politik ni aku pun malas nak ulas...lagi, ada orang awam yg cakap2 mengenai polis dan tentera kita..seperti memandang rendah kemampuan polis dan tentera kita..
sekadar menjadi "keyboard warrior" duduk depan PC boleh la cakap macam2.. datang Lahad Datu la dulu..
jangan pandai cakap jer.. kalau bukan kita sebagai rakyat malaysia, siapa lagi nak beri sokongan kepada polis dan tentera kita.. 


Bila semua ini akan berakhir??

- satu jawapan mungkin yang tiada jawapan.. teruskan berdoa keatas polis dan tentera kita.. semoga ini   semua berakhir dengan meletakkan pihak kemenangan kepada Malaysia. Amin.



ayuh kita kawan2..teruskan berdoa kepada polis dan tentera kita.. dan dengar lagu ni untuk menambahkan semangat kita untuk menyokong mereka..